27 August 2014

EROAVAISUUKSIA AUSSIEN JA SUOMEN VÄLILLÄ

Vaikka oon ollu täälä vasta melkeen 6 viikkoa, oon huomannu tosi paljon eroavaisuuksia Suomen ja Aussien välillä. Ajattelin tulla kertomaan jotain niistä teillekkin, tässä tosin vaan muutama ekana mieleen tullut.


♧ ihmisten iloisuus ja ystävällisyys
Ihmiset on täällä lähes aina täynnä iloa ja hymyt huulilla. Koiralenkillä vastaantulijalle moikataan, vaihdetaan pikasesti kuulumiset ja huikataan "See ya later!". Kaupan kassalla ja jonossa kuulee aina sanat "Hi, how are you?" ja niihinhän kuuluu vastata, eikä tuijottaa tuppisuuna takasin niinkun suomessa on totuttu tekemään. Olihan siinä mullakin opettelemista ja tottumista, kun ei voinutkaan vastata "good" vaan esim. "Hi, I'm good thanks, and you?". Oon ite jo tottunut tähän, mut joka kerta se silti jaksaa ihmetyttää!
Untitled ♧ please, sorry, thank you

Tää on saanu mut ihan hämilleen ekasta päivästä alkaen, noita ylläolevia sanoja meinaan kuulee kokoajan ympärillä. Suomessa ei tunnu kuuluvan anteeksipyyntöä vaikka kävelisi päin, täällä taas kuulee "sorry" vaikka hius hipaisis sun naamaa. Oon koittanu sisäistää näitä sanoja parhaani mukaan, enää tuottaa ongelmia vastata anteeksipyyntöihin kuulostamatta ihan tylyltä. Parhaita vastaustapoja on varmaankin "It's alrigth", "No worries" ja "That's okay".


♧ eläimet

Tiedostin tän jo ennenkun tänne lähin, mutta en oikeesti osannu odottaa näkeväni kenguruita pomppimassa autojen edessä ajaessa. On niin ihana nähä oravien sijaan puissa roikkuvat koalat, lokkien sijasta täällä lentää taivaalla kakaduja, ja tosiaan jänisten sijaan teillä pomppii kengurut.

♧ hinnat ja raha

Täällähän on valuuttana Australian dollari, yks dollari vastaa n. 65 senttiä euroina. Tietyt hinnat on täällä huomattavasti alempia suomalaisiin verrattuna, esim. kosmetiikkatuotteet ja pikaruokaloiden hinnat. Täällä kehtaa lapata ostoskoriin kaksin käsin kosmetiikkaa, ja siltikään hinta ei oo kolminumeroinen. Huomasin myös kun oltiin partioporukalla syömässä subissa, että hinta oli melkeen puolet vähemmän kun Suomessa. Kukkaro kiittää, kroppa ei ehkä sittenkään...

♧ ruoka

Aasinsillalla edellisestä päästään tähän ah-niin-ihanaan aiheeseen eli ruokaan! Ruoka täällä on epäterveellisempää kun Suomessa, mutta täällä toisaalta syödään tosi paljon hedelmiä, ja lähes jokasen takapihalta löytyy appelsiinipuita tai muuta vastaavaa. Peruna on lähes poikkeuksetta aina ranskalaisten muodossa, kala on uppopaistettu rasvassa, leipä on suurimmaksi osaksi vaaleeta pullaleipää ja tuoreen salaatin sijaan täällä syödään keitettyjä/paistettuja vihanneksia. Rasvation maito on tuntematon käsite, ja sokerimuroja löytyy kaupoista hyllykaupalla.
Untitled♧ autoilukulttuuri

(En keksinyt muuta tähän sopivaa 'otsikkoa') Vaikka asuisit muutaman korttelin päässä koulusta, meet kouluun koulubussilla tai vanhempien kyydillä. Lähes joka paikkaan mennään autolla, ja munkin host-äiti on aina valmis heittämään mut minne ikinä haluanki mennä. En tiiä onko tää vaan vaihtareille, mutta multakin on kielletty ulkona kävely auringonlaskun jälkeen, koska ikinä ei tiiä mitä tappajakenguruita ja murhaajia täällä liikkuu. Yeah right... Kukaan ei kulje kouluun mopoilla, ja vaan muutama pyörä näkyy koulun pihalla. Tottumista tarvitsee tämäkin...

♧ kännykät

Mun ilme oli varmaan näkemisen arvoinen kun sain kuulla minkä ikäsinä mun kaverit sai ekat kännykkänsä. Vastaukset oli meinaan 12-14 vuotiaina. Tosi monella on tällä hetkellä käytössä ihkaensimmäinen puhelin, ja se on täällä ihan normaalia. Ilmeet oli kavereillakin aika hauskoja, kun sanoin ite saaneeni ekan kännykän 6-vuotiaana. Vaikuttaako tähän Nokia ja Suomi, sitä en tiiä mut aika hassua ajatella et mun kaverit sai kännykän 2 vuotta sitten. Funny.

♧ Facebook ja Snapchat

Täällä ei käytetä esim. WhatsAppia ollenkaan. Kaikki keskustelut käydään facebookissa, kavereille jutellaan päivittäin facebookin messengerillä tai 'vanhanaikaisesti' perustekstareiden avulla. Tähänkin on ollu mulla aika paljon tottumista, kun on tottunut olemaan yli sormien ja varpaiden lukumäärän verran erilaisissa whatsapp -keskusteluissa ja yhtäkkiä facebook täyttyy uusista keskusteluista. Täällä myös lähes jokanen päivittää fb statuksiaan monesti päivässä, ite oon tottunut tekemään näin noin muutaman kerran vuodessa....
Toinen viestinäkeino on Snapchat ja se onkin tosi iso juttu täällä. Yks ekoista kysymyksitä mitä multa kysyttiin oli että käytetäänkö Suomessa snapchatia. Vastasin tietysti että joo, mutten tajunnut miten iso juttu se näille on... Mun kännykkä tärisee kokoajan uusista snapchat ilmotuksista, ja se onkin varmaan mun eniten käytetyin sovellus.
<Untitled♧ ilmastointi/lämmitys

Ausseissa on tällä hetkellä talvi, ja parasta on se, että ulkoilma ja sisäilma on yhtä kylmiä. Mun huoneessa on ihan tajuttoman kylmä kokoajan. Ikkunat ei pidä kylmyyttä ollenkaan, mikä on välillä ihan tajuttoman ärsyttävää. Mulla on heater mun huoneessa, ja se onkin öitä lukuunottamatta lähes kokoajan päällä. Yöt on tosi kylmiä, ja mun kurkku onkin ihan älyttömän kipeä joka aamu. Electric blanket onkin mun öiden pelastus!
Untitled♧ tiskiharjat

Haha, vähän hassu aihe, mutta on pistäny tän pienen pään ihmettelemään! Täällä tosiaan ei oo tiskiharjoja, mitä oon Suomessa tottunu käyttämään, vaan täällä käytetään pieniä suorakulmion mallisia sieniä tiskaamiseen. Ekan kerran kun tiskasin koulussa cooking tunnilla niin olin vähän kujalla kaikkien tiskitraditiojen kanssa. Hiljaa hyvä tulee!

♧ nenäliinapaketit

Hassut aiheet jatkuu, tällä kertaa nenäliinoilla. Koulussa joka luokassa on nenäliinapaketti, mun huoneessa on kaksi ja no, niitä on joka paikassa! En edes tiiä että miksi, mutta ei se mun elämää hirveesti vaikuta.

♧ hanavesi

Sanotaanko näin, että kotikaupungin veteen tottuneena tää mun nykysen kaupungin hanavesi on täyttä p*skaa. Hanavesi on täynnä klooria, ja suihkun avatessa mun mielen valtaa ajatus uimahallien kloorivesialtaista. En tykkää. Suurinosa mun rahasta meneekin vesipulloihin, joita lähtee jokaselta kauppareissulta muutama kappale mukaan.
Untitled 
Tässä oli nyt jonkun verran ekana mieleen tulleita eroja mun kahden kotimaan välillä, näitähän löytyis vaikka millä mitalla lisää, mut nää saa riittää tällä kerralla!

9 comments:

  1. Ihanaa että sä jaksat postailla näin paljon Sara <3 Taidan ottaa tästä vähän inspiraatiota mun postaukseen jos tälläsen saisin väsättyä kans haha, oon ollu vähän laiska joo.... ja btw vastaus tohon sun nenäliina juttuun ni täällä sama homma ja syy siihen on ainakin täällä että ihmiset vihaa jos alat niiskuttaa tai silleen tiäks jos nenä vuotaa ja niiskutat vaa ilman nenäliinaa. en tiä miten paremmin selittäisin. Mut täällä saa tosi paljon vihasii katseita ku sitä tekee ni sitä varten ne ainaki täällä on ja löytyy kans joka nurkasta :D
    http://dreamyear-newzealand.blogspot.co.nz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi kiitos :-) tee ihmeessä!! Mä ainaki tykkäisin hehe ;) ja en ookkaa tajunnu tota niiskutusjuttuu, kiitos et valasit mua hah :D
      Pidä ihana loppuvuosi, härregyyd sähän lähet koht jo takasin Suomeen?! Pitää nähä sitte ku oon mäki takasin Suomessa :-)

      Delete
    2. Jooo about 110 päivää enä ni oon suomessa.... Hyi mua kammottaakin ajatus mennä kotiin... Ja joo nauti sä sun vuodesta ihan täysillä siellä ja nähdään sitte suomessa kesällä 2015 :) <3

      Delete
  2. Wautsi, miten ihana blogi! Mua kiinnostaa ihan hirveesti kaikki vaihtari-jutut ja matkustaminen :) Oli ihan pakko liittyä!

    petriina-lifeintechnicolor.blogspot.fi

    ReplyDelete
  3. Tosi kiva blogi :) Ja kiva idea kertoa eroavaisuuksia!

    ellen-sofia.blogspot.fi

    ReplyDelete
  4. epäterveellinen ruoka + halvat hinnat on aika vaarallinen yhdistelmä ;) Ihana postaus, kiitos!

    ReplyDelete
  5. heeei ihana postaus ! Mulla on ihan samoja eroavaisuuksia ollut, hyvä etttä en oo ainoa joka näit huomaa :D ps. Meillä on tiskiharja, mutta ei juustohöyläää :oooo

    ReplyDelete