28 July 2014

School

Tässä postauksessa kerron otsikon mukaan mun koulusta! En tosin tiiä voiko tätä mun koulua kouluksi kutsua... Mun aussikoulu ja lukio jota käyn Suomessa kuuluu meinaan täysin eri kategorioihin!

Käyn siis Trinity Collegea, joka on yksityinen katolinen koulu. Koin pienen järkytyksen kun sain tietää opiskelevani tulevan vuoden katolisessa koulussa. Mielikuvat oppilaista rukoilemassa joka välitunti ja raamatun käytöstä oppikirjana (what, mikä ennakkoluuloton vaihtari..?) sai mut jopa vähän huvittuneeksi. En tiedä, olinko ilonen vai surullinen vai järkyttynyt vai mitä, mutta nyt kun oon muutaman päivän tuolla viettäny ni lähinnä vaan nauran mun ennakkoluuloille. Toi koulu on kaikkea muutakun katolista.

Alotin koulun tuolla viime viikon keskiviikkona, ja se eka päivä oli ihan kaoottinen. Olin hukassa rakennusten kanssa ja kaikki välitunnit ja muut pienet tauot meni lukujärjestyksen ja muiden käytännön juttujen kanssa säätäessä. En siis hirveesti päässy ekana päivänä tutustumaan kehenkään, mutta tunneilla mut otettiin tosi hyvin vastaan ja kyseltiin Suomesta! Olin ihan varma että tuun menemään year 11 eli periaatteessa lukion tokalle mun ikästen kanssa. Mut sijotettiin sittenkin yhden vuosikurssin alemmaksi, eli opiskelen 1998 syntyneiden kanssa. Tähän asti se on tuntunut tosi hyvältä, ei liian helpolta eikä liian vaikeelta.

En tiiä voiko opiskelua tuolla kutsua opiskeluksi, ainakin kun on tottunut suomalaiseen koulujärjestelmään. Tunneilla ei käytetä kirjoja, vaan iPadeja jotka mun koulu antaa kaikille oppilaille. Läksyjä tulee harvoin ja jos tulee niin ne on tosi minimaalisia. Tunnit itsessään on ihan kun toiselta planeetalta suomeen verrattuna. Oppilaat ei kuuntele opettajaa, pelailee iPadeillaan, tuhoaa kavereidensa tavaroita, heittelee vihkoja, hyppivät ikkunasta ulos... Ja allekirjottaneelle noi kaikki edellämainitut tapahtu tänään yhen tunnin aikana. Opettajat ja oppilaat heittää läppää toisistaan ja toistensa kanssa ja tunnit on oikeesti tosi rentoja. Pari kertaa oon miettiny että millasellakohan todistuksella tuolta valmistutaan... Yks opettaja sanokin mulle matikan tunnilla että oho, sä oot oikeesti tehny jotain tällä tunnilla! Noei, huippu koulu jossa huippu tyypit, opiskelusta en ookkaan niin varma.

Koulu alkaa joka aamu klo 8.47 homeroomissa, jossa opettaja kertoo päivän tapahtumista yms. Yheksältä alkaa tunnit, ja jokainen tunti kestää 40min. Tunnit on tosi usein kaksoistunteja, lukuunottamatta muutamaa poikkeusta, jolloin päivässä on kolme kaksoituntia ja kaksi yksöistuntia. Koulu loppuu siis joka päivä 15.20. Koulussa ei oo lounasta, jokainen oppilas tuo omat eväät tai ostaa jotain koulun kanttiinista. Lounas on täällä vasta klo 13.20, ja sitä ennen on vaan yks 20min pitunen tauko kymmeneltä. Tuntien välissä ei siis oo mitään taukoja, vaan kellon soidessa haetaan tavarat lokerosta ja mennään suoraan tunnille. Mun koulussa pidetään koulupukua, niinkun useimmissa aussikouluissa. Koulussa on eri puvut kesälle, talvelle ja liikuntaan. Mulle sanottiin että koulupuvun kanssa ollaan tosi tarkkoja, mut oon ite huomannu et oppilaat pitää vähän kaikennäkösiä yhdistelmiä kesä- ja talviuniformuista. Meikkaaminen mun koulussa on myös kielletty, mut lähes kaikki rikkoo tätä sääntöä.

Lukujärjestys on vaatinu pientä totuttelua, täällä käytetään 10-päiväistä lukujärjestystä, eli joka toinen viikko on samanlainen. Mulle oli valittu aineet etukäteen, mutta mulle sanottin että jos haluan niin jotain voidaan koittaa vaihtaa. Mun aineet on siis seuraavat:


English: yks pakollisista aineista on siis englanti, eli äidinkieli. Enkun tunnit on täysin erilaistia mitä kuvittelin, ollaan tän mun viikon opiskelun aikana luettu Romeo & Juliet -näytelmää kaikki tunnit. Oppilaat vääntää vuorosanoista kaikenmaailman aksentteja, eilen kuultiin mm. skottilaista, intialaista ja vauva aksenttia. Seuraavalla tunnilla katotaan kyseisestä näytelmästä leffa ja kirjotetaan arvostelu.


Maths: toinen pakollisista aineista, joka on ainakin mulle ihan älyhelppoa. Tällä hetkellä laskut noudattaa 2x + 3xy kaavaa... Oisin voinu ihan hyvin mennä year 11 matikan ryhmään, mutta tällä mennään.


Religious education: kolmas ja viimeinen pakollinen aine, uskonto, ollaanhan katolisessa koulussa. Tääkään ei oo mitään mitä ajattelin, tänään katottiin youtube videoita ja vastattiin kolmeen kysymykseen. Jep, kaksoistunnin aikana.


Chemistry: jokaisella oppilaalla tulee olla joku tiede lukujärjestyksessä, mulla oli aluksi bilsa, mutta vaihdoin sen kemiaan. Vielä en oo ehtiny olemaan yhdelläkään tunnilla, mutta mitä kaverin vihosta näin niin asiat toistaa sitä seiskaluokan kemiaa, alumiini on Al ja sitä rataa.


Sports & health for everyone: eli siis liikunta. Nää tunnit tulee olemaan tosi monipuolisia, viime tunnilla tehtiin zumbaharjotus, sitä ennen luokka oli ollut salilla tekemässä lihaskuntoa ja tänään oli teoriaa. Tähän kurssiin liittyy kai myös jonkun sortin terveystietoa, mutta ainakaan vielä ei oo sellasta opeteltu. Tähän mennessä ainakin ollu tällaselle antiliikkujalle tosi kiva kurssi!


Food: en oo tälläkään kurssilla ehtinyt vielä olemaan, vaihdoin syventävän(juoksu)liikunnan tähän, koska normiliikunta kelpaa mulle oikeen hyvin. Halusin ottaa mahdollisimman paljon sellasia aineita joita Suomessa ei oo mahollista. Ootan tätä kurssia tosi kovin!


Modern lessons: eli modernia historiaa. Tykkään historiasta tosi kovin, suunnitelmissa ois kirjottaa se kunhan vaan palaudun kotisuomeen täältä. Kaikki historian tunnitkin oon joutunu skippaamaan iPad opetussessioiden sun muiden takia.


Solo performance: eli siis musiikki. Tolla kurssilla panostetaan erityisesti siihen omaan esiintymiseen ja sen parantamiseen. Kurssin aikana siis jokainen oppilas esiintyy soittaen tai laulaen luokalle, jonka jälkeen mietitään miten esitystä voi parantaa ja mikä on jo kunnossa. Noiden lisäksi on tietysti teoriaa ja yhteissoittoa, ehdottomasti yks lempiaineista!


Näiden lisäksi kaikilla oppilailla on kerran viikossa Literacy ja Pastoral care, jotka on siis lukemista ja asioista puhumista yhen kaksoistunnin ajan omassa homeroomissa oman opettajan kanssa.Huh, onnittelut jos jaksoit koko tän koulupostauksen lukea! Erilainen postaus kun yleensä, tosi vähän kuvia ja tekstiä koko vuoden edestä, no joskus näinki päin! Vastailen kysymyksiin jos jotain en kertonu tai jos teille tulee jotain mieleen!

1 comment: